Hrvatski bruto inozemni dug iznosi 40,1 milijardu eura

bruto inozemni dug, bdp, hrvatska
Foto: Pixabay
Analitičari Raiffeisenbank Austria do kraja godine očekuju pad hrvatskog bruto inozemnog duga ispod 80 posto

Prema podacima koje je objavila Hrvatska narodna banka (HNB), hrvatski bruto inozemni dug je krajem drugog ovogodišnjeg tromjesečja iznosio 40,1 milijardi eura, odnosno 80 posto BDP-a.

Vanjski dug Hrvatske je u odnosu na kraj drugog tromjesečja 2017. godine niži za 97 milijuna eura, ili 0,2 posto, što je rezultat smanjenja duga drugih monetarnih financijskih institucija za 4,7 posto na godišnjoj razini na 4,1 milijardu eura te ostalih domaćih sektora za 7 posto na 13,5 milijardi eura. Time se nastavlja trend razduživanja koji na godišnjoj razini datira od siječnja 2016. godine. Pad na godišnjoj razini bilježi i dug središnje banke za 14,4 posto na 1,3 milijardi eura.

Bruto inozemni dug opće države s udjelom od gotovo 36 posto u ukupnom vanjskom dugu krajem lipnja je iznosio 14,4 milijardi eura, zabilježivši rast od 3,8 posto godišnje. Iz Raifeissenbank Austria ističu da su time drugi mjesec za redom nastavljene pozitivne stope uz intenziviranje rasta, prenosi Poslovni dnevnik

I kod izravnih ulaganja je zabilježen rast bruto inozemnog duga na godišnjoj razini. Izravna ulaganja 20. mjesec za redom bilježe pozitivnu godišnju stopu rasta bruto inozemnog duga, koja je u lipnju iznosila 12,8 posto na 6,8 milijardi eura.

Bruto inozemni dug je, u odnosu na kraj prvog tromjesečja, na kraju lipnja bio niži za 0,5 milijardi eura. Analitičari RBA ističu kako na razini cijele 2018. godine očekuju nastavak trenda godišnjeg pada bruto inozemnog duga i poboljšanje relativnih pokazatelja inozemne zaduženosti. Smanjenje bi pritom trebalo biti podržano smanjenjem zaduženosti svih ključnih sektora, a uz predviđeni gospodarski rast očekuju i da bi se omjer inozemnog duga u BDP-u krajem godine mogao spustiti ispod 80 posto.