HPB pokazao ambicije za kupnju Jadranske banke

Jadranska banka, HPB,Tomislav Vuić, bankarstvo, Addiko
Flickr
Nakon više od godine dana, Jadranska banka izgledno je pronašla svog kupca

Hrvatska poštanska banka (HPB) pokazala je ambicije za kupnju Jadranske banke, koja više od godinu dana neuspješno traži kupca, a taj bi potez rezultirao povećanjem tržišnog udjela HPB-a. Vlasnik državne banke složio se s tom inicijativom te bi proces kupnje trebao započeti u narednik desetak dana, a time bi HPB najviše ojačao svoje djelovanje na području Šibensko-kninske županije, prenosi Poslovni dnevnik.

Nad Jadranskom bankom započeta je sanacija 2015. godine zato što je Hrvatska narodna banka zaključila da šibenska banka propada. Nakon završetka sanacijskog postupka država je za banku tražila najmanje 50 milijuna kuna, no s obzirom da se prodaja pokazala nemogućom, HPB je trebao ući u postupak kupnje za samo jednu kunu. Tada bi se aktiva HPB-a povećala na 21,5 milijardu kuna i time bi svoju tržišnu vrijednost izjednačio s Addikom.

“Kao društvo čija je dionica uvrštena u Službeno tržište Zagrebačke burze Hrvatska poštanska banka nije u mogućnosti odgovoriti na pitanja o Jadranskoj banci ni o dokapitalizaciji” poručili su iz HPB-a.

Koliko je zapravo isplativ ovaj potez HPB-a?

Kada bi Jadranska banka ušla u ‘dom’ HPB-a, donijela bi 0,43 posto bankarskog tržišta turistički jakom geografskom području. No, je li taj potez državne banke isplativ, s obzirom da je brojka jako mala? Također, Jadranska je banka doživjela pad vrijednosti nakon kolapsa Agrokora, jer se smatra da su rezervacije za koncern proknjižene naknadno.

Međutim, takvo stanje na tržištu nije obeshrabrilo HPB da pokaže inicijativu i ambiciju za kupnju Jadranske banke, naprotiv sudionici dogovora smatraju kako je to dobar potez. Predsjednik Uprave HPB-a Tomislav Vuić kazao je kako ih nedavno otkazana dokapitalizacija Jadranske, koja joj je trebala omogućiti dodatan rast i razvoj, nije spriječila u pregovorima i preuzimanju šibenske banke.