HNB: Rast cijene nafte iznad 100 dolara bi zaustavio rast hrvatskog BDP-a

cijene nafte, HNB, BDP, sankcije, Iran
Pixabay
Prosječna cijena sirove nafte na svjetskim robnih tržištima je u prvih sedam mjeseci 2018. godine bila za više od 30 posto viša u usporedbi s istim razdobljem prošle godine

Početkom tjedna su nastupile američke sankcije prema Iranu, što je dovelo do toga da cijene nafte opet porastu pa je tako u utorak cijena barela nafte na američkom tržištu porasla za 30 centi (na 69,31 dolar), a na londonskom 42 centa (na 74,17 dolara).

Iz francuske banke Société Générale su objavili da je tržište trenutno dobro opskrbljeno, ali su naglasili da će tržišta zbog sankcija u Iranu ostati bez milijun barela nafte dnevno i tako će imati malo slobodnih kapaciteta potrebnih za rješavanje nepredviđenih poremećaja.

Rast cijena nafte je već značajno utjecao na rast inflacije u Hrvatskoj, a u Hrvatskoj narodnoj banci smatraju da bi daljnji rast cijena mogao imati negativne posljedice po gospodarsku aktivnost.

Izrađeno je i testirano nekoliko scenarija

HNB-ovi analitičari su izradili i nekoliko scenarija utjecaja cijene sirove nafte na hrvatsko gospodarstvo. Testirali su optimistični, pesimistični i neutralni scenarij kretanja cijena nafte u vremenskom periodu od lipnja 2018. do kraja 2021. godine.

Prema optimističnom scenariju, predviđa se pad cijena sirove nafte na 50 dolara, dok bi pesimistični scenarij predviđa rast cijena do 112 dolara, a cijena sirove nafte prema neutralnom scenariju bi trebala biti u skladu s onom iz terminskih ugovora na tržištu iz svibnja 2018. godine.

Ukoliko bi se stvari odvijale prema neutralnom scenariju, rast BDP-a bi bio niži za 0,5 postotnih poena u odnosu na osnovni scenarij – cijene nafte iz ožujka 2018. godine, a manje vjerojatna putanja cijene nafte iz pesimističnog scenarija bi dovela do znatno niže realne aktivnosti u odnosu na osnovni scenarij. Rast BDP-a u ovoj godini bi bio usporen za 1,5 postotnih bodova, a u sljedećoj više od 2 postotna boda.

Drugim bi riječima, u slučaju skoka cijene nafte na 112 dolara, rast hrvatskog BDP-a u 2019. godini bio praktički zaustavljen.

Za razliku od pesimističnog i neutralnog scenarija, optimistični scenarij bi imao pozitivan učinak na domaću realnu aktivnost u visini od 0,5 postotnih bodova.

Izvor: Tportal