Dobit banaka u Hrvatskoj porasla za 269 posto

Banke, HNB
Pixabay
Prošle godine dobit iznosila je 448,5 milijuna, a ove godine porasla na 1,6 milijardi kuna

Hrvatska narodna banka (HNB) objavila je podatke koji pokazuju da su banke u Hrvatskoj ostvarile dobit od 1,6 milijardi kuna u prvom tromjesečju ove godine. Rezultati su bolji nego u istom razdoblju prošle godine kada je izbila kriza u Agrokoru.

Podaci HNB-a temelje se na podacima koje im daju banke, ove godine njih 24. Na popisu nema Štedbanke i Tesla štedne banke, nad kojom je pokrenut stečajni postupak. Takav rast dobiti banaka bi se mogao objasniti kao rezultat smanjenja neto troškova rezerviranja i vrijednosnih usklađenja, objašnjavaju analitičari Hrvatske udruge banaka.

Dobit banaka prije oporezivanja porasla je za 269 posto u odnosu na prvi kvartal prošle godine. Prošle godine ta dobit je iznosila 448,5 milijuna kuna, a ove godine je porasla na 1,6 milijardi. Osim toga, ove godine je manje banaka na gubitku. Prošle godine je deset od 26 banaka poslovalo s gubitkom u prvom tromjesečju, a ove godine pet od 24.

Najveće bruto dobiti ostvarile Zagrebačka banka i PBZ

Najveću bruto dobit ostvarila je Zagrebačka banka u iznosu od 465 milijuna kuna, a prošle godine je bila na gubitku od 229,4 milijuna. Druga po redu je Privredna banka Zagreb koja je ostvarila 348,1 milijuna, malo bolji rezultat od prošlogodišnjeg 332,8 milijuna.

Njih slijede Erste banka i Steiermaerkische banka, čija je dobit porasla za 37,8 posto. Na četvrtom mjestu je Raiffeisebank Austria s bruto dobiti od 168,2 milijuna kuna. Na petom mjestu je Splitska banka s dobiti od 139,5 milijuna kuna, a šesta je Hrvatska poštanska banka s 80,7 milijuna kuna. Značajan rast s više od 50 milijuna kuna dobiti bilježe Addiko banka i OTP bank Hrvatska. Na listi od deset banaka nalaze se i Sberbank i Kreditna banka Zagreb.

Na gubitku je ostalo pet banaka u ukupnom iznosu od 24,4 milijuna kuna, od čega je gotovo pola iznosa gubitak Veneto banke od 11,3 milijuna kuna. Pet stambenih štedionica je također poslovalo s dobiti pa su tako sve kreditne institucije prvi kvartal završile s ukupnom bruto dobiti od 1,67 milijardi kuna.

Izvor: novilist.hr