Banke uvode dodatne provjere

banke, transakcije, izmjena zakona, provjere
Pixabay
Ako šaljete više od tisuću eura, prema izmjenama Zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma ćete morati proći novu proceduru

Banke su zbog izmjena Zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma dužne od klijenata tražiti dodatne provjere, uglavnom za gotovinske transakcije kao što su uplate, isplate i prijenosi s računa.

Dobro je znati da se radi na sprječavanju terorizma i pranja novca, ali je istodobno i smiješno vjerovati da se takve radnje mogu spriječiti propitivanjem klijenata o njihovoj političkoj aktivnosti. Naime, jedna čitateljica Večernjeg lista se požalila kako je prilikom slanja novca roditeljima morala potpisati dva dokumenta, a jedan od njih je potvrda da nije akter u politici, sudac ili odvjetnik i uz to je morala ostaviti kopiju osobne iskaznice.

Prema izmjenama Zakona o sprječavanju pranja novca i terorizma, novu proceduru ćete morati proći ako šaljete više od tisuću eura, dok su u Splitskoj banci dosad imali i stroži prag za provođenje zaštitne procedure identifikacije klijenta – 5000 kuna, ali će ga uskoro zamijeniti zakonom propisanim.

Splitska banka pri uplati na račune drugih osoba za iznose do 4999 kuna radi provjeru identiteta uvidom u osobni dokumenta kako bi provjerili osobu koja uplaćuje

Od provjere i kopiranja dokumenata su izuzeta plaćanja za isporuku robe ili pružanje usluga, plaćanje komunalija, kreditnih kartica, mjenjački poslovi te plaćanje poreza i kazni javnom tijelu. Klijenti za iznose od 5000 do 104.999 kuna, osim kopije dokumenta, moraju popuniti upitnik za politički izložene osobe (PEP), izjavu o porijeklu sredstava ako je politički izložena osoba ili dolazi iz visoko rizičnih trećih zemalja.

Za iznose preko 200.000 potreban i dokaz o izvoru sredstava

Banka također mora utvrditi obavlja li platitelj transakciju u svoje ime, kao opunomoćenik, zakonski zastupnik ili u ime druge osobe, a da nije njezin opunomoćenik niti zastupnik. Za iznose od 105.000 do 199.999 kuna je potrebna i izjava o izvoru novca, a ako je potrebno i dokaz, dok je za iznose iznad 200.000 kuna dokaz uvjet, osim ako je izvor sredstava nedvojben i evidentan pa je u tom slučaju moguće potpisati samo izjavu o porijeklu novca. U tom se slučaju kao dokaz uvažava ugovor ili rješenje nadležne institucije preko koje je stranka došla u posjed novca, isplatni listić druge banke, kupoprodajni ugovor…

Za transakcije preko Western Uniona je također potrebno ispuniti upitnik za PEP i kopiranje dokumenta, a u RBA objašnjavaju da se od 1. siječnja, za razliku od prethodne definicije politički izložene osobe koja je podrazumijevala samo visokorangirane strane javne dužnosnike, u tu kategoriju ubrajaju i domaći visokorangirani, ali i nižerangirani javni dužnosnici kao što su općinski načelnici, gradonačelnici, župani i njihovi zamjenici.

U Hrvatskoj ne postoji službeni popis dužnosnika koji su politički izložene osobe, a kako bi utvrdile koje klijente mogu svrstati u tu kategoriju, banke se služe različitim metodama.