Agencija Standard & Poor’s podigla rejting Hrvatske na ‘BB+’

Pixabay
Ove godine očekuju rast hrvatskog gospodarstva za 2,7 posto, a do 2021. postupno usporavanje rasta na oko 2,5 posto

Agencija Standard & Poor’s (S&P) je zahvaljujući daljnjem smanjenju javnog duga i poboljšanoj fiskalnoj poziciji zemlje uslijed nastavka gospodarskog oporavka prošli tjedan podigla rejting Hrvatske s ‘BB’ na ‘BB+’ uz stabilne izglede.

Ovim potezom su pratili odluku Fitcha koji je početkom godine povećao kreditni rejting Hrvatske za jedan stupanj, što je prvo povećanje hrvatskog rejtinga od 2004. godine.

U S&P-u navode kako je javni dug Hrvatske na kraju 2017. godine pao ispod 80 posto bruto domaćeg proizvoda, a do 2021. se očekuje njegovo smanjenje ispod 70 posto BDP-a. Hrvatska je zahvaljujući snažnijim prihodima od očekivanih prošle godine vjerojatno po prvi put ostvarila suficit proračuna opće države u visini od 0,6 posto BDP-a.

Iz S&P-a ističu da je rejting podignut zbog poboljšane vanjske pozicije te poboljšane fiskalne pozicije kojoj doprinose ekonomski oporavak i strukturne mjere, kao što je porezna reforma provedena 2017. godine. To doprinosi sve bržem smanjivanju visokog tereta državnog duga koji još uvijek ograničava rejting.

Rejting dodatno ograničavaju i niske razine bogatstva po glavi stanovnika u odnosu na ostale EU članice te relativno kratka povijest provedbe strukturnih reformi zbog političkih previranja.

Očuvanju trajnosti gospodarskog oporavka pomaže postupni napredak strukturnih reformi. Agencija navodi da su gospodarski oporavak koji ulazi u četvrtu godinu poduprli povoljno vanjsko okruženje i još jedna rekordna turistička sezona.

Analitičari iz S&P-a napominju da je restrukturiranje Agrokora dijelom prigušilo domaću potražnju, ali rast investicija i potrošnje je ostao snažan. Dodaju kako su reformski napori Vlade tek postupni, dok su strukturni izazovi za gospodarstvo vidljivi na tržištu rada i u velikoj ulozi javnog sektora u gospodarstvu.

Hrvatsko gospodarstvo je u 2017. godini nastavilo ostvarivati koristi od snažne domaće i inozemne potražnje. Jačanje potrošnje su poduprli rast plaća u javnom i privatnom sektoru, kao i daljnje smanjenje stope nezaposlenosti.

Analitičari S&P-a zamjećuju da su neizvjesnosti vezane uz Agrokor utjecale na povjerenje potrošača i poduzetnika, što je dovelo do blagog slabljenja ulaganja. Ove godine očekuju rast hrvatskog gospodarstva za 2,7 posto, a do 2021. postupno usporavanje rasta na oko 2,5 posto.

U toj agenciji sadašnju Vladu sastavljenu od HDZ-a i HNS-a ocjenjuju stabilnijom i navode da ona postupno napreduje prema rješavanju strukturnih problema, ali ocjenjuju da su potrebni snažniji i održiviji reformski napori kako bi se očuvale neke fiskalne dobiti koje je aktualni oporavak donio.

Restrukturiranje Agrokora se nastavlja, a S&P očekuje uredan proces restrukturiranja i navode da od potresa u tom koncernu trenutno vide tek ograničene negativne rizike za gospodarstvo, ali nastavljaju pratiti financijsko i operativno restrukturiranje i njihov utjecaj na hrvatsko gospodarstvo. Negativne rizike za hrvatsko gospodarstvo vide tek ukoliko dođe do nekontroliranog restrukturiranja Agrokora koje bi negativno utjecalo na njegove dobavljače.

Hrvatski kreditni rejting bi mogao rasti ako Vlada provede strukturne reforme koje bi povećale potencijalni rast gospodarstva i omogućile održiviju fiskalnu konsolidaciju. U tom bi slučaju na rejting pozitivno utjecalo snažnije smanjenje javnog duga od očekivanog.

Ističu kako može doći i do smanjenja rejtinga ukoliko provedba strukturnih reformi uspori, što bi dovelo do višeg fiskalnog deficita od predviđenog i nižeg gospodarskog rasta. Osim toga će se pozorno pratiti napori oko restrukturiranja Agrokora i ako neuredno restrukturiranje koncerna potkopa gospodarsku izvedbu, razmotrit će se negativna akcija vezana za rejting.

Od tri vodeće svjetske agencije, S&P i Fitch sada drže rejting Hrvatske jedan stupanj ispod investicijske razine, a Moody’s dva stupnja ispod, dok sve tri agencije izglede drže stabilnima.

Izvor: HRportfolio