Hoće li Kina postati novi neprijatelj Zapada umjesto islama?

Britanski kolumnista Peter Oburne predviđa da će širenje pandemije korona virusa dovesti do slabljenja neprijateljstva prema islamu i preoblikovanja globalne političke geografije na način da će Kina postati primarni neprijatelj Zapada.

U tekstu objavljenom u britanskom listu Middle East Eye pod naslovom “Hoće li Kina zauzeti mjesto islama kao novi neprijatelji Zapada?” navodi da se pogled Zapada na islam kao neprijatelja broj jedan koji se pojavio ubrzo nakon pada Berlinskog zida i završetka hladnog rata između Zapada i Sovjetskog Saveza, a uokviren je teorijom koja zagovara neminovnost sukoba civilizacija.

Zašto Kina?

Veliki dio tog štetnog neprijateljstva protiv islama mogao bi se smanjiti u bliskoj budućnosti nakon krize izazvane pandemijom korona virusa, imajući u vidu nekoliko faktora, među kojima su i velike i očigledne žrtve koje su podnijeli muslimani, naročito u Britaniji gdje su prva četvorica liječnika stradalih od korona virusa bili muslimani, što može dovesti do mijenjanja stava javnog mnijenja prema muslimanima.

Medijska kampanja

U članku su navedeni primjeri načina na koji političari, mediji i zapadne političke stranke usmjeravaju svoje napade na Kinu. Autor spominje da je američki predsjednik Donald Trump optužio Kinu tokom predsjedničke kampanje 2016. za ”silovanje” američke ekonomije. Međutim, Trumpovi napadi na Peking eskalirali su i ubrzali izbijanjem pandemije korona virusa, kada je optužio Kinu da je prikrivala virus i lagala o broju osoba koje su od njega stradale.

Također, retorika u brojnim britanskim novinama, koje su napadale na muslimane, usmjerila se na kinesku prijetnju.

Tako je britanski list The Sun, koji je udarao u ratne bubnjeve 2003. godine kako bi se napalo na Irak, objavio izvještaj u kojem tvrdi da je Kina namjerno razvila novi korona virus “kako bi dokazala da ima veće kapacitete od Sjedinjenih Američkih Država u oblasti borbe protiv smrtonosnih bolesti”.

Pročitajte više na Al Jazeera Balkans.