FAKE NEWS TWITTER ZADAO SNAŽAN UDARAC ALEKSANDRU VUČIĆU! Društvena mreža diljem svijeta izbrisala čak 8558 računa povezanih sa srpskim predsjednikom

Platforme za društvene mreže proglasile su rat širenju dezinformacija na internetu i to je naišlo na suzdržanu podršku u Bruxellesu.

Treba ipak reći da su obavili solidan posao. Ovoga je tjedna Facebook sa svoje platforme uklonio video govora brazilskog predsjednika Jaira Bolsonara temeljem argumenta da je hotimično širio dezinformacije o koronavirusu. Twitter je isti argument iskoristio kako bi sa svoje platforme uklonio nekoliko njegovih objava, ali se angažirao i oko postova drugih kontroverznih političara poput Nicolasa Madura i Rudyja Giulianija.

A onda je The Guardian u petak objavio kako je Twitter stvarno ozbiljno shvatio svoj posao i izbrisao 20.000 lažnih računa povezanih s vladama Srbije, Saudijske Arabije, Egipta, Hondurasa i Indonezije, rekavši da krše politiku kompanije i da su “ciljani pokušaj podrivanja javnog razgovora”.

Težak je to udarac posebno za Aleksandra Vučića, predsjednika Srbije. Naime, Twitter je uklonio ukupno 8558 računa koji su bili povezani s njegovom, Srpskom naprednom strankom (SNS). Ti su računi objavili više od 43 milijuna tweetova koji su stvarali pozitivno ozračje oko vijesti vezanih za Vučića, mjera koje poduzima srpska vlada te su istodobno otvoreno napadali njegove političke protivnike. I širili vijesti iz prorežimskih medija. Više od 85 posto svih objava bili su retweetovi. Vrlo respektabilna propagandna mašinerija koja je stajala iza lika i djela predsjednika Srbije. Saudijska Arabija je, primjerice, imala samo 5350 računa. S kojim je objavljeno samo 36 milijuna poruka koje su hvalile mudrost i uspješnost saudijskog vodstva. Kako ondje nema opozicije, s tih su računa napadali Katar i Tursku.

Više donosi Jutarnji list